Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Budova Tritium - práce na ITER pokračuje

Trojbudoví (jinak Tokamak Complex) je trojice budov na staveništi tokamaku ITER, které dominuje 60 metrů vysoká budova Tokamak a k ní připojená stejně vysoká montážní hala. První v sobě ukrývá vlastní tokamak, který se nyní postupně plní devíti sektory vakuové komory a cívkami toroidálního pole. Vedle budovy Tokamak jsou dvě menší – budova Tritium a budova Diagnostika. V současné době se usilovně pracuje ve všech třech budovách.

Fotogalerie (4)
Práce v budově Tritium byla nyní obnovena na úrovni L2. (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

Plazma produkující energii v tokamaku ITER bude stejnou měrou tvořeno dvěma izotopy vodíku deuteriem a tritiem. Deuterium je stabilní prvek, který průmysl běžně vyrábí od 40. let 20. století; tritium je na druhé straně vzácné, drahé a mírně radioaktivní a ze všech těchto důvodů se s ním musí zacházet s extrémní opatrností a pečlivostí. Celá budova Tritia bude obsahovat různé systémy a zařízení, které tento vzácný prvek skladují, manipulují s ním a recyklují jej.

Obnovení práce na budově

Na konci roku 2018, poté, co Rada ITER schválila aktualizovaný harmonogram projektu a postup k provozu na plný výkon tokamaku ITER, byly hlavní stavební práce v budově Tritium pozastaveny, aby se veškerá práce soustředila na budovy Tokamak a Diagnostika. Nyní se činnosti v budově Tritium obnovily.

Zatímco se budova Tokamak připravovala na náročnou montáž vlastní vakuové komory s cívkami toroidálního pole a v diagnostické budově byly instalovány terminály nejrůznějších diagnostik, v budově Tritium byly zmrazeny práce na patře 1 (L1). Činnost byla nyní obnovena a čtyři patra, která zbývalo postavit (L2 až L5), byla dokončena na jaře 2023.

Bude potřeba i před plným provozem

Většina funkcí budovy Tritium je přímo spojena s plným provozem tokamaku ITER, a tedy nebudou potřeba před rokem 2035. Budova však také obsahuje zařízení, která musejí být v provozu již pro první plazma, jako je např. systém vstřikování plynu, který bude přivádět vodík do vakuové komory, nebo součásti, které jsou součástí HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning), chladicího systému a vakuových čerpacích systémů.

I když nebudou potřeba během prvních fází provozu tokamaku, musejí být před zahájením stavby nainstalovány specifické „přípojné“ součásti, jako jsou segmenty potrubí pro vstřikování neutrálního svazku nebo systémy pro potlačení elektromagnetického rušení.

Letošní stavební práce

Ve středu 19. března bylo zahájeno lití betonové základové desky budovy Tritium. Na zaplnění pozemku o rozloze 638 metrů čtverečních v severovýchodním rohu jámy Tokamak bylo použito téměř 1 000 m3 betonu. V centrální oblasti jámy Tokamak, kde kombinace ortogonální a ortoradiální výztuže vytváří obzvláště těsný a složitý vzor, začalo lití koncem července a bylo dokončeno začátkem října. Pokud jde o základovou rohož budovy Diagnostiky, byla část desky, která bude podpírat budovu Tritium, zalita ve třech samostatných segmentech. Začátkem října proběhlo poslední významné lití betonu na nejvyšší úrovni (R2) budovy, aby se vytvořila deska o tloušťce 60 cm pro edikulu (malou stavbičku) sedící na vrcholu budovy. Paralelně probíhaly práce o dvě patra níže v úrovni L4, kde byly stěny a 10 m vysoký strop opatřeny vrstvou hladkého lesklého bílého nátěru. Velkolepý objem klenby (souhrnný objem 40 000 m3) pojme zařízení pro systémy chlazení tokamaku a péči o tritium.

Stavební úkoly pro stavbu budovy Tritium jsou podobné jako pro budovu Tokamak v oblastech, kde bude síť výztužné oceli výjimečně hustá. Rozdíl je v návrhu interiéru: Tritium Building je dům s mnoha místnostmi (celkem 300), což znamená, že bude potřeba postavit mnoho vnitřních zdí a k tomu bude třeba dalších téměř 5 000 metrů krychlových betonu.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail