Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Studenti pozorují radioaktivní částice přímo ve škole

Studenti Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích mají nově k dispozici hned několik unikátních učebních pomůcek. Jedná se o takzvané mlžné komory, jejichž pomocí se dají pozorovat stopy radioaktivních částic běžně se vyskytujících všude kolem nás.

Fotogalerie (2)
Foto SPŠSE Dukelská, České Budějovice

Ve druhém ročníku probíráme v rámci výuky fyziky radioaktivitu. Žáci při této příležitosti sestavili speciální pomůcky – plně funkční mlžné komory. Komory jsme si udělali sami ve spolupráci s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze a Skupinou ČEZ. Na základě získaných zkušeností bychom měli být schopni tuto akci replikovat na jakékoli jiné škole,“ uvedl ředitel průmyslovky v Dukelské Jaroslav Koreš.

Konkrétní práci na mlžných komorách předcházely tematické přednášky ředitele školy, specialisty strategického náboru Skupiny ČEZ Josefa Kaňkovského a docenta Jaroslava Bielčíka z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské pražského Českého vysokého učení technického. „ČEZ i fakulta se shoduje v tom, že mlžná komora je výborným edukačním nástrojem, který studentům umožňuje vizualizaci ionizujícího záření zobrazením drah částic záření, které je všude kolem nás,“ zdůraznil Kaňkovský.

Jak funguje mlžná komora

Mlžná komora je unikátním zařízením zobrazujícím neviditelné stopy částic ionizujícího záření. Toto záření pochází z rozpadu (přeměn) radioaktivních materiálů. Částice ionizujícího záření jsou velmi malé a pohybují se vysokými rychlostmi, takže jsou pouhým okem nepozorovatelné. Mlžná komora je tak jedinečným nástrojem pro výuku, demonstraci a popularizaci částicové a jaderné fyziky.

Vizualizace stopy elektricky nabitých částic vzniká díky specifickým podmínkám uvnitř mlžné komory. V horní části vnitřního prostoru mlžné komory, ve žlábku, dochází k ohřevu isopropylalkoholu, ten se odpařuje a padá k ochlazované desce, nad kterou se vytváří vrstva sytých par o tloušťce přibližně deseti milimetrů. V této vrstvě zanechá letící nabitá částice bílou stopu drobounkých bublinek v dráze svého letu, kterou můžeme spatřit pouhým okem. Podle charakteru a vzhledu stop můžeme dokonce určit, o jaký druh částice se jednalo.

Mezi nejčastěji viditelné jevy v mlžné komoře patří pozorování alfa částic, zanechávajících v mlžné komoře kratší, ale silnější stopy. Různé, často tenké a přímé nebo klikaté mlžné stopy patří elektronům či pozitronům (beta částicím). Výrazné stopy, které často protínají celou plochu mlžné komory, pak patří protonům, částicím tvořícím jádra atomů.

Studenti byli z práce s mlžnými komorami nadšení

„Je to něco zcela mimořádného,“ nechal se slyšet například Dominik Nikodem z třídy 2ER (elektro – robotika). Marek Kafka, z téže třídy, který s ním sdílel jedno ze šesti pracovišť, akci označil za obrovské zpestření výuky fyziky na škole.

Zájem o studium oborů blízkým elektroenergetice je na vzestupu. Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích dokonce ve spolupráci s Jihočeským krajem a Skupinou ČEZ otevřela v loňském školním roce zcela nový obor Elektroenergetika a elektrické stroje. „Tento obor je určen pro přípravu nových pracovníků pro JE Temelín a pro další elektroenergetické firmy,“ připomněl ředitel školy Jaroslav Koreš.

Vzdělávací program ČEZ

Škála nabídky ČEZ studentům středních a vysokých škol je velice široká. Zahrnuje například praxe a exkurze, besedy s významnými osobnostmi energetiky, odborné přednášky, stáže, Jadernou maturitu, Energetickou maturitu, Distribuční maturitu, ESCO maturitu pro středoškoláky či ESCO trainee program pro absolventy vysokých škol, možnost zařazení do stipendijních programů, spolupráci na diplomových nebo odborných pracích, soutěže a další aktivity. Podrobnosti nabízejí webové stránky: www.kdejinde.cz a portál www.svetenergie.cz.

Výroba a distribuce elektřiny, jaderná energetika, obnovitelné zdroje energií i výzkum a vývoj. To je jen příklad oblastí, ve kterých Skupina ČEZ masivně spolupracuje s vysokými a středními školami napříč celou Českou republikou. Milníkem byl podpis memoranda o spolupráci s Jihočeskou univerzitou, která se stala 100. školou, která se bude na energetických projektech podílet.

Kontakt: www.spssecb.cz

Jaroslav Koreš

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail