Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Krev od vyléčených pacientů se může stát lékem na Covid-19

Tento týden v New Yorku začíná test experimentální terapie současné pandemické nemoci Covid-19, způsobené novým koronavirem. Tento typ terapie je znám již více než 100 let, byl použit v roce 1918 při pandemii tzv. španělské chřipky. Tehdy nebyly k dispozici žádná antivirotika ani očkování.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

V New Rochelle, předměstí New Yorku, kde se objevilo mnoho prvních případů koronaviru SARS-CoV-2, nyní probíhá nabírání dobrovolníků - dárců krevní plasmy. Lékaři v New Yorku se chystají vyzkoušet použití krve od pacientů, kteří se z nemoci již vyléčili.

Terapie, známá jako "convalescent plasma" (rekonvalescentní plazma, plazma od vyléčených), využívá protilátky proti virům, které jsou přítomny v krvi lidí poté, co se zotaví z nemoci.

Pro tento pokus vědci odeberou plazmu - tekutou část krve, která nezahrnuje krvinky ani krevní destičky - od pacientů, kteří úspěšně překonali COVID-19. Vědci pak z plazmy extrahují protilátky proti novému koronaviru a tyto protilátky budou injekčně podávat lidem nemocným s COVID-19. Studie se poté vyhodnotí, zda terapie zlepšuje stav pacientů a pomáhá potlačit onemocnění.

"Byly provedeny testy, které ukazují, že podání protilátky stimuluje v těle člověka jeho vlastní imunitní systém a podporuje ho v boji proti této nemoci," uvedl Andrew Cuomo, guvernér státu New York,  na zpravodajském briefingu v pondělí 23. března.

Pokus, který zdravotníci plánují zahájit tento týden, by se týkal pouze pacientů, kteří jsou s COVID-19 ve velmi vážném stavu, řekl Cuomo.

 

Zdroj: https://www.livescience.com/covid-19-recovered-patient-plasma-trial.html?utm_source=Selligent&utm_medium=email&utm_campaign=9160&utm_content=LVS_newsletter+&utm_term=3606118&m_i=pAspLpkQqybmCgXnxiHjmuzHkTlx1Ui8ASiqjf6A2zveB7r9wsb64KICrkc4euTIikpQmh1L0uaLrJL5xv11pRwFIVg8XFQjAZnAA9Xpp1

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail