Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Biohacking – aktivní přístup k vlastnímu tělu

Nekončící pandemie koronaviru má vliv úplně na všechny. Spousta lidí přichází o poslední zbytky energie a pod neustálým tlakem strádá. Podepisuje se to nejen na výkonech v zaměstnání, ale i doma. Je možná načase změnit svůj přístup k životu a začít se zabývat biohackingem. Způsobem, který sází na aktivní vztah k vlastnímu tělu i mysli. Jedná se o kombinaci umění a vědy, jak nejlépe naplnit lidský potenciál.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Biohacking je vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu. Přichází s nápady, radami a prostředky, které pozitivně ovlivňují spánek, výživu, zvyšování tělesné kondice, vyrovnávání se se stresem. Využívá přírodní prostředky, ale především mentální a psychologické techniky. Biohacking je založen na konceptu, že to, co vkládáme do svého těla, má obrovský dopad na to, jak se cítíme. Chceme-li lepší výstup (méně zdravotních potíží, lepší paměť, soustředění a tělesný výkon), musíme zlepšit své vstupy. Kdo by nechtěl zlepšit své tělo, mysl a celkové schopnosti zavedením několika jednoduchých opatření?  

Vnitřní biohacking  

Hledání nových a chytrých způsobů, jak maximalizovat svůj biologický potenciál a vytvořit tu absolutně nejlepší verzi sebe sama. Posouvání dosavadních hranic osobního zdraví, štěstí a výkonu. Slovo biohacking je nové, ale v podstatě provází lidstvo od nepaměti: sportovci neustále zlepšují své schopnosti, vědci posouvají hranice inteligence a poznání, myslitelé formují svou mysl a tělo pomocí meditací už tisíce let. To vždy vyžaduje systematickou změnu přístupu k životu. Díky současnému pokroku ve vědě a technologiích je to však snazší než kdy dřív. 

Základní prvky biohackingu 

  • Výživa – zdravá a pravidelná strava (účinný biohack je např. vynechat cukr)
  • Spánek (alespoň 7–8 hodin, zlepšování kvality)
  • Světelná hygiena (např. eliminovat nadbytek modrého světla z obrazovek)
  • Pravidelný pohyb, cvičení (ale i postoj, např. střídat sezení a stání)
  • Cílené otužování
  • Spojení s přírodou (nebojte se trochu „zdivočet“)
  • Meditace a mentální cvičení, práce s emocemi
  • Zařazení pravidelnosti do života
  • Hudba (zkoumejte, jak na vás působí různá hudba v různých situacích)
  • Flow (mocný stav mysli pro zvládání náročných úkolů, do stavu flow vás přenese např. tanec) 
  • Užívání nootropik (doplňků stravy zlepšujících schopnosti lidského myšlení, funkci a kapacitu mozku) ke zlepšení soustředění, paměti a inteligence
  • Využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat (např. fitness náramky) 
  • Použití implantátů rozšiřujících schopnosti lidského těla
  • Sekvenování DNA za pomoci laboratoří a výzkum genetických predispozic  

Kdo je biohacker? 

V podstatě ke všemu ochotný pokusný králík. Neustále studuje a svědomitě a odpovědně experimentuje sám na sobě a učí se z vlastních zkušeností. Vyberte si např. jednu z oblastí uvedených výše a soustřeďte se na ni 7 dní. Abyste mohli účinně vyhodnotit výsledky biohacku, najděte způsob, jak je měřit, jak objektivně sledovat stav před, během a po vašem pokusu. Postupně přidávejte další položky. Než se nadějete, budete žít mimořádný život.  

Jak nejlépe s biohackingem začít? 

Vědomě se starat o své tělo a měnit své fyzické i psychické nastavení do pozitivního módu. „Jedná se často o každodenní návyky, které mohou dokázat změnit všichni. Nejsou časově ani finančně náročné. Je však důležité mít na paměti, že tělo každého funguje jinak a každému vyhovuje něco jiného. Je potřeba si najít vlastní cestu, která funguje,“ vysvětluje Kateřina Přibilová, konzultantka a trenérka ze vzdělávací společnosti MgC Group. Z biohackingu mohou těžit i lidé, kteří mají problémy se soustředěním, chtějí překonat nějakou nemoc, chtějí v životě dosáhnout větších met či se stát lepším člověkem. 

Jak na biohacking ve firmě? 

Biohacking objevují také firmy. Základem funkční a prosperující firmy jsou zaměstnanci, kteří jsou ve fyzické a psychické pohodě, proto již řada podniků šíří mezi svými lidmi informace o tomto relativně novém přístupu k životu. Pokud se firma může spolehnout na mentálně zdatné zaměstnance, může počítat s úspěchem. Lidé, kteří pracují pod neustálým stresem, dělají mnohem více chyb a nedokážou dát ze sebe 100 procent. „Pokud jsou zaměstnanci správně naladěni, mají celkově více energie, kterou potřebují jak pro pracovní, tak osobní život. Dokážou lépe zvládat každodenní rozhodování, jsou produktivnější, zvládají podpořit tým svou dobrou náladou a zároveň jsou méně náchylní syndromu vyhoření,“ popisuje přínos biohackingu pro firmy Kateřina Přibilová. 

Zdroje:

Tisková zpráva MgC Group, www.mgcgroup.cz

https://biohackplanet.cz/blog/1_co-je-biohacking

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail