Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Když ryba řídí auto (a není to Apríl)

Podivné video ukazuje zlatou rybku, jak řídí vodou naplněné, motorizované „auto“ z jednoho konce místnosti na druhý, pohupuje se a proplétá, aby se cestou vyhýbala překážkám. Není to Apríl, je to záznam vážně míněného experimentu, v němž vědci studují, jak ryby navigují.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Ve volné přírodě musejí rybky a mnoho dalších druhů zvířat navigovat, aby našly potravu nebo úkryt pro přežití. Není však vždy jasné, jak se zvířata naučí orientovat se v prostoru. Obzvlášť u ryb nevíme, zda by jejich mozkové sítě, které jim umožňují plavit se např. v korálových útesech, byly vůbec užitečné na souši. „Protože ryby jsou notoricky známé tím, že nepřežijí mimo vodu, museli jsme postavit obrácenou ponorku,“ řekla Shachar Givon, doktorandka na Ben-Gurionově univerzitě v Negevu v Izraeli. Ponorka, neboli vozidlo ovládané rybami (FOV), bylo v podstatě plastové akvárium namontované na malé plošině s koly. Jediná zlatá rybka v akváriu mohla řídit vozidlo jednoduše plaváním.

Rybí auto

Přimět zlaté rybky k řízení takových aut není překvapivě nic nového. V roce 2014 skupina nazvaná Studio diip vyvinula podobné mobilní zařízení se zlatými rybkami, ale v té době to byla spíše demonstrace softwaru než zkoumání základního chování zvířat. Ale Givon a její kolegové z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu Matan Samina, Ohad Ben-Shahar a Ronen Segev ukázali, že rybí auto je víc než zábavná novinka. Ve studii bylo k pilotování vycvičeno šest zlatých rybek. „Trénink byl nejjednodušší část,“ řekla Givon. „Jednoduše jsem ryby uváděla do situací, kdy se musely orientovat, co se kolem nich děje.“ Zpočátku byl pohyb každé ryby nevyzpytatelný, plavaly jen z jedné strany na druhou. Nakonec začaly spojovat určité body okolí a jejich pohyby byly klidnější a rozvážnější. „Pokud poprvé posadíte člověka do auta, aniž byste mu o tom cokoliv řekli, uvědomí si, že to, jakým směrem se auto ubírá, záleží na tom, co dělá s volantem,“ řekla Givon. „Totéž platí pro rybu - uvědomuje si to pomalu, ale sama.

Jak trénovat rybího řidiče

Převést rybí pohyb na pohyb vozidla je jedna věc; zjistit, zda může rybě dávat smysl prostředí kolem vozidla, je věc úplně jiná. Na začátku byly zkoušky jednoduché. Vozidlo startovalo uprostřed místnosti a Givon a její kolegové položili na podlahu daleko od vozidla růžový kartonový čtverec. Pokud se vozidlo pohybovalo přes tento růžový čtverec, ryba dostala pamlsek. Již po několika dnech rybí auto přešlo z kličkování po místnosti k vrhání se přímo na cíl. Jakmile se tento úkol stal pro ryby triviálním, Givon umístila do arény překážky a falešné cíle ve snaze donutit ryby přizpůsobit se změnám v prostředí. Poté, co si na tyto přidané překážky zvykly, byly ryby opět v jízdě suverénní.

Podle Givon tento výzkum naznačuje, že se zlaté rybky mohou naučit procházet i zcela neznámým prostředím, nejen pro ně specifickým, jako je prostředí jejich vodní říše. V budoucnu by Givon ráda prozkoumala, jak se ryby naučí procházet delší trasy v méně promyšlených situacích. „Chceme, aby se ryby dostaly ven a „proplouvaly“ přirozeným lidským prostředím,“ řekla Givon. To by mohlo potenciálně umožnit výzkumníkům sledovat, jak by se ryby mohly rozhodovat v dynamičtějších neznámých prostředích.

Těšíme se, až se rybí auta budou prohánět po celém kampusu,“ řekla Givon.

Studie byla zveřejněna online 4. ledna v časopise Behavioral Brain Research.

Filmy: דג זהב נוהג ביבשה - YouTube

Fish on Wheels - YouTube

Peggy de vis tekent voor het KWF - YouTube

'Fish on Wheels' Takes Tank For a Spin - YouTube

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail