Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

25 let Dlouhých strání

Za 25 let provozu vyrobila největší česká přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách spolu s doplňkovou malou vodní elektrárnou v hrázi její dolní nádrže přes 10 milionů megawatthodin elektrické energie. Samotná přečerpávací elektrárna vyrobila 9 972 799 MWh a přidružená malá vodní elektrárna 10 697 MWh elektrické energie. Svou operativností, možností rychlého najetí do ostrého provozu a velkou kapacitou nádrží pomáhají Dlouhé stráně už čtvrt století udržovat stabilitu české přenosové soustavy a předcházet možným blackoutům.

Fotogalerie (1)
Pohled na přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně v Jeseníkách z ptačí perspektivy (zdroj ČEZ)

Výstavba elektrárny začala v roce 1978, ale v 80. letech byla převedena do útlumového programu. V roce 1985 se rozhodlo o modernizaci původního záměru a po roce 1989 se daly práce do pohybu opět naplno. Nejkritičtějším okamžikem výstavby byla havárie turbosoustrojí v červnu 1994, po níž se dokonce zvažovalo zastavení projektu. Po důkladné analýze se ale nakonec elektrárna dokončila a v roce 1996 postupně uvedla do plného provozu.

Jak skladovat elektřinu 

Elektrárna Dlouhé stráně, největší přečerpávací vodní elektrárna Skupiny ČEZ, jejíž strojovna i další technologie se skrývají hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Zatímco zpočátku ji část ekologických aktivistů zatracovala, teď její tvůrci sklízejí uznání: například cenu hejtmana Olomouckého kraje za přínos pro životní prostředí. „Ta cena patří všem, kteří před desítkami let elektrárnu vyprojektovali a postavili, ale i dnešním inženýrům a technikům ze Skupiny ČEZ a provozním zaměstnancům elektrárny. Díky nim prošly technologie v posledních letech rozsáhlou modernizací, která účinnost, a tedy i prospěšnost našeho největšího vodního akumulátoru ještě zvýšila,“ řekl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík. V roce 2005 zvítězila elektrárna v celostátní anketě iDnes „Div České republiky“ a porazila i Karlštejn. 

Vylepšování 

Energetici si význam Dlouhých strání uvědomují, a proto pravidelně investují do zvýšení účinnosti, spolehlivosti provozu a navýšení bezpečnosti elektrárny; jen v posledních pěti letech šlo o stovky milionů korun. Mezi největší a nejdůležitější investice posledního pětiletí patří výměna obřího oběžného kola nebo rozsáhlá rekonstrukce dolní nádrže, která byla vůbec poprvé od zahájení provozu elektrárny vypuštěná.

Letošní novinkou je zvýšení provozní hladiny horní nádrže o 70 centimetrů, což umožnilo zvýšení akumulované energie v horní nádrži z 3 500 MWh na 3 700 MWh. Pro elektrárnu je to velký přínos, který umožní efektivní využívání nových obnovitelných zdrojů a přispěje k dalšímu zvýšení stability v české přenosové soustavě. 

Nejen div techniky, ale i cíl technické turistiky 

Za svou krátkou historii se Dlouhé stráně staly také oblíbeným turistickým cílem: zavítalo na ně už přes 1,2 milionu návštěvníků. Horní nádrž ve výšce 1 350 metrů nad mořem si každoročně prohlédne kolem 90 tisíc lidí a zhruba třetina z nich si nenechá ujít exkurzi v podzemních útrobách elektrárny. Další fanoušci industriálních staveb mohou Dlouhé stráně navštívit také virtuálně na webu http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně má tři „nej“:

  • největší reverzní vodní turbínu v Evropě:  325 MW,
  •  největší spád v České republice: 510,7 metrů,
  • a největší instalovaný výkon mezi vodními elektrárnami v ČR:  2 x 325 MW.

 

V Třípólu jsme o ní psali již několikrát:

Jak skladovat elektřinu ve vodě | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

Kapitánův deník: 14. 5. 2008 aneb Dlouhé Stráně sklidily další potlesk na otevřené scéně | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

Na Dlouhých Stráních provádějí samí sympaťáci | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

Obr uprostřed lesů | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

Výlet na Dlouhé stráně | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie (3pol.cz)

Martin Schreier
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail