Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Prevence kybernetického útoku

Kvůli koronavirové pandemii trávíme v poslední době nedobrovolně mnoho času doma. Jeden lockdown za druhým. Převážnou většinu času jsme on-line: práce z domova, distanční vzdělávání, nakupování v e-shopech, facebook, hry... Naše počítače jsou tím náchylnější k široké paletě různých kybernetických kriminálních útoků od zneužití naší identity, čísla platební karty po on-line loupež. Experti z Prolifics Testing navrhli pět nejdůležitějších zásad, jejichž dodržování může nebezpečí zmírnit.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Jak se nestát obětí počítačové kriminality a jak chránit osobní údaje

1) Nakupujte online opatrně

Pro online nákupy používejte internetový bezpečnostní protokol 3D secure. Zabezpečení 3D je ověřeno pomocí SecureCode/SafeKey/Visa. (Více info např. zde: https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpoved/co-je-to-sluzba-3d-secure- nebo zde https://ib.postovnisporitelna.cz/web/ps-napoveda/moje-produkty/karty/platby-pres-internet/telefon-3d-secure-.)V případě pochybností se můžete své banky kdykoli zeptat, zda je určitý online obchodník bezpečný. Vždy si také pamatujte zlaté pravidlo online nakupování: pokud je dohoda příliš dobrá na to, aby byla pravdivá, pravděpodobně je to past!

2) S e-identitou buďte opatrní

Buďte velmi opatrní a pozorní vůči tomu, komu poskytujete své osobní údaje online. To znamená v první řadě jméno, adresu, telefonní číslo a e-mailovou adresu. Buďte stejně opatrní s finančními informacemi a vybírejte si pečlivě, s kým je sdílet.

3) K sociálním médiím s důvtipem

Pokud je to možné, nechte svůj profil na účtech sociálních médií nastavit jako soukromý. Važte, jaké informace zveřejňujete na platformách sociálních médií. Například pokud otevřeně zveřejníte rodné příjmení své matky nebo jméno vašeho domácího mazlíčka, můžete nechtěněodhalit hesla a odpovědi na běžné bezpečnostní otázky.

4) Mějte silné přihlašovací údaje

I když to může být obtížné, zkuste používat různé kombinace uživatelských ID a různá hesla pro různé online účty. Kombinujte písmena, číslice a speciální znaky a udělejte hesla co nejkomplikovanější. Měli byste se také pokusit každý měsíc nebo dva aktualizovat hesla klíčových online účtů (např. e-mail, online bankovnictví atd.). Navíc, pokud máte pocit, že pravděpodobně zapomenete přihlašovací údaje, zvažte použití renomovaného softwaru pro správu a ukládání složitých hesel.

5) Používejte základní obranu správně

Ujistěte se, že je brána firewall v počítači je zapnutá, protože ta je klíčem k blokování připojení k „falešným“či„škodlivým“ webům. Stejně tak nezapomeňte nainstalovat a pravidelně aktualizovat antivirový software od renomovaného poskytovatele, protože jen tak zabráníte virům a spywarovým útokům na svůjpočítač.

  1. leden byl ustanoven Dnem ochrany osobních údajů

Stalo se tak roku 1981 ve Štrasburku. Cílem této úmluvy, na základě které se později v ČR ustanovil Zákon o ochraně osobních údajů,je zaručit právo na soukromý život každé osobě, na území kterékoliv smluvní strany a bez ohledu na její národnosti či místo jejího pobytu. V ČR dohlíží na naplnění ustanovení Zákona o ochraně osobních údajů Úřad na ochranu osobních údajů a může se na něj obrátit kterýkoliv občan, pokud má podezření, že jsou jeho práva na soukromí omezena či je s jeho osobními údajinevhodně zacházeno.

Prolific Testing

Prolifics Testing je specializovaná IT poradenská společnost s celkovým zaměřením na testování softwaru – automatizace, výkon, poradenství a školení. Dodává flexibilní software a testovací služby jakna podporusvých klientů,tak externí testování na vyžádání a nabízí oborově akreditované kurzy pro testování softwaru. Sídlí ve Velké Británii.

Více na https://www.prolifics-testing.com/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail