Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Podvody s reklamou na internetu

Poslední čtvrtletí roku je v pohybu a inzerenti se horečně snaží utratit všechny své reklamní rozpočty a splnit roční cíle. Mnoho obchodníků však narazí na problém podvodného provozu, který generuje kliknutí.  Utrácejí peníze, ale nepřináší jim to žádné výsledky. Aktéři podvodů na internetu  používají počítačem generované roboty k replikaci aktivit skutečných zákazníků a oklamávají inzerenty, kteří pak platí více za reklamní provoz. K vytváření falešného provozu se používají různé přístupy, jako je infikování osobních počítačů a mobilních zařízení zákazníků malwarem, který načítá webové stránky bez jejich vědomí, nebo dokonce infikuje cloudové služby. Studie odhalila, že téměř 30 % reklamního provozu v prohlížečích Yandex a Opera je generováno roboty.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Abychom získali jasný přehled o současném prostředí reklamních podvodů, vyhodnotila ve 2. čtvrtletí roku 2022 společnost Fraudlogix, která se zabývá prevencí reklamních podvodů, 42 miliard zobrazení reklamy. Zjištění ukazují, že v průměru 21 % provozu, za který inzerenti platí, je generováno počítači a skripty, nikoli skutečnými lidmi!

Nejpozoruhodnějším zjištěním je, že některé prohlížeče vykazují výrazně více podvodného provozu než jiné. Například nejvyšší procento nelegitimního provozu přichází přes ruský prohlížeč Yandex. Analýza ukazuje, že téměř jedno ze tří zobrazení reklamy na Yandexu nebylo „lidské“.

Prohlížeč Opera je také jedním z oblíbených pro podvodný provoz. Více než 26 % reklamního provozu přicházejícího přes vyhledávač Opera bylo označeno jako „nikoli lidské“ (tj. negenerované člověkem).

Google Chrome (19,5 %), Apple Safari (19,1 %) a Microsoft Edge (17,9 %) mají, pokud jde o procento provozu botů, relativně podobné výsledky.

A konečně: „nejslušnějším“ prohlížečem, na který můžete zacílit své reklamy, je Mozilla Firefox, protože pouze 13,5 % provozu procházejícího tímto prohlížečem bylo generováno počítačem. 

Proč na tom záleží 

Výzkum poskytuje pouze vhled do období, které analyzoval - 2. čtvrtletí 2022. Není to tedy předpověď, v jiném období se procenta a „nejbezpečnější“ či „nejnebezpečnější“ prohlížeče mohou v hodnotách výrazně posunout. Prezentované informace pomáhají vzdělávat obchodníky a upozornit je na nebezpečí, která číhají online, a současně poskytnout protiopatření. Povědomí, které prohlížeče odesílají nejvyšší procento podvodného provozu, může ušetřit značné množství peněz.

Úspor lze dosáhnout přesunutím reklamy na konkrétní prohlížeč nebo spoluprací se společností zabývající se prevencí podvodů s reklamou. Marketéři by měli sledovat klíčové metriky výkonu, spolupracovat s renomovanými majiteli stránek a vyhnout se ovlivnění nízkonákladovým reklamním provozem. 

Reklamní společnost může slíbit a dodat velký objem kliknutí na reklamu za relativně nízkou cenu - ale kolik z nich bylo skutečných?

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail