Počítače a internet

Článků v rubrice: 108

Využití umělé inteligence k objevení terapeutických protilátek

Bývalý vědecký pracovník EMBL (Evropská mikrobiologická laboratoř) zakládá start-up DenovAI – pro širší, rychlejší a levnější objevování protilátek pomocí pokročilého strojového učení a výpočetní biofyziky.

Fotogalerie (1)
Vědci z EMBL, kteří vyvinuli technologii pro navrhování proteinů řízenou umělou inteligencí. Zleva doprava: Michael Jendrusch, Kashif Sadiq, Jan Korbel. (Credit: Kinga Lubowiecka, EMBL)

Protilátky jsou důležitým nástrojem v arzenálu lidského imunitního systému proti nemocem. Připojují se k bakteriím, virům, plísním nebo toxinům a označují je ke zničení nebo odstranění z těla. Právě tato schopnost rozpoznávat a označovat cizí a škodlivé molekuly a organismy umožňuje terapeutické využití protilátek, včetně léčby nebo prevence nemocí, jako je rakovina, autoimunitní a metabolická onemocnění. Terapeutické protilátky nabízejí velký potenciál, ale výběr slibného kandidáta z miliard potenciálních protilátkových sekvencí je pracný, nákladný a v mnoha případech při identifikaci funkčních protilátek neúčinný.

Bývalý vědecký pracovník EMBL Kashif Sadiq nedávno založil start-upovou společnost DenovAI Biotech. Společnost vytvoří platformu v oblasti proteinového designu, výpočetního přístupu k návrhu proteinů (dosud se používá odvozování pomocí známé struktury). Společnost bude primárně vyvíjet biofyzikální řešení poháněné umělou inteligencí, které dokáže objevit potenciální protilátky a biologická léčiva s proteiny a navrhnout, které z nich by mohly být terapeuticky využity. V blízké budoucnosti může také poskytnout schopnosti nad rámec farmaceutických biologických látek, včetně diagnostiky, návrhu enzymů a biomateriálů. DenovAI bude stavět na nedávných pokrocích v predikci struktury proteinů, algoritmech umělé inteligence, výpočetních technikách molekulární biofyziky a zvýšené dostupnosti experimentálně stanovených struktur antigen-protilátka.

Prostřednictvím DenovAI se Sadiq snaží kombinovat umělou inteligenci a biofyziku k objevování sekvencí a struktur protilátek, které dokážou rozpoznat jakýkoli proteinový antigen a silně se na něj vázat. „Takový přístup ještě nebyl přijat,“ řekl Sadiq. „Zaznamenali jsme velký pokrok v oblasti terapeutických protilátek, od větší velikosti knihovny protilátek, až po funkčně orientované objevy, ale proces vývoje nových léků je stále neuvěřitelně pomalý, nesmírně drahý a neefektivní. Doufáme, že s podporou izraelské AION Labs a jejích partnerů vyvineme špičkové řešení, které zkrátí časovou náročnost objevů z měsíců na dny. To by mohlo dramaticky rozšířit rozsah protilátkové terapie na mnoho dalších onemocnění.“

DenovAI je podporována investicemi předních farmaceutických společností Pfizer, AstraZeneca, Merck a Teva s úzkou podporou Amazon Web Services (AWS) a další finanční podporou od Izraelského úřadu pro inovace a Izraelského biotechnologického fondu. DenovAI leží na průsečíku mezi biofyzikou, biotechnologií a umělou inteligencí, má potenciál způsobit revoluci v inovacích v objevování léků.

Sadiq působil ve výzkumné skupině Jana Korbela v EMBL v Heidelbergu, kde se spolupracovníky vynalezli technologii pro navrhování proteinů řízenou umělou inteligencí. S DenovAI hodlá Sadiq využít tuto technologii, která je licencována plně vlastněnou komerční dceřinou společností EMBL: EMBL Enterprise Management Technology Transfer GmbH (EMBLEM). Vedoucí skupiny EMBL Jan Korbel je pyšný, že DenovAI využívá potenciál terapeutických objevů řízených umělou inteligencí a staví na výzkumu pocházejícím z jeho laboratoře v EMBL. Biologové již dlouho využívají počítačové technologie k řešení biologických otázek. S nedávným významným pokrokem v metodách umělé inteligence se nyní otevírají velmi vzrušující příležitosti pro farmaceutický vývoj.

Evropská laboratoř molekulární biologie (EMBL) je evropská laboratoř biologických věd. Poskytuje vedení a koordinaci biologických věd v celé Evropě a její základní výzkum na světové úrovni hledá kolaborativní a interdisciplinární řešení pro některé z největších výzev současné společnosti. Poskytuje školení pro studenty a vědce, řídí vývoj nových technologií a metod v biologických vědách a nabízí nejmodernější výzkumnou infrastrukturu pro širokou škálu experimentálních a datových služeb. EMBL je mezivládní organizace s 28 členskými státy, jedním přidruženým členem a jedním potenciálním členem. Má pracoviště v Barceloně, Grenoblu, Hamburku, Heidelbergu, Hinxtonu poblíž Cambridge a v Římě.

 

Zdroj: EMBL

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail