Počítače a internet

Článků v rubrice: 108

Robotický den 2024

V Kongresovém centru na Vyšehradě v Praze proběhne v neděli 9. června 2024  již 19. ročník Mezinárodního robotického dne. Veřejnost se může kdykoli mezi 10. až 17. hodinou  přijít podívat na robotické soutěže, ukázky či prezentace. Vstup je zdarma. V sobotu proběhnou neveřejné části soutěží.

Fotogalerie (1)
Robotický den (zdroj MFF UK)

Soutěží různé věkové kategorie. „Nejmladšímu je šest, nejstaršímu sedmdesát. Mladým nevadí, že soutěží s dospěláky, většinou je porazí,“ usmívá se ředitel akce, David Obdržálek z Matematicko-fyzikální fakulty.

Co bude možné vidět?

  • Soutěže robotů sestavených účastníky akce
  • Ukázky robotických výtvorů
  • Prezentace projektů studentů všech typů škol - základnách, středních i vysokých
  • Prezentace firem, které se robotikou a souvisejícími obory v ČR zabývají
  • Doprovodné aktivity (dětský koutek, ukázky robotů a různé prezentace)

Jak vypadá soutěžní kategorie Zachraň medvěda?

Ztratil se mi můj oblíbený plyšák! Úkolem robota je v co nejkratším čase najít v určitém prostoru ztraceného medvěda a dovézt ho zpět domů. Kdo by nechtěl mít doma robota, který po něm bude uklízet hračky? Soutěž má dvě varianty: ve variantě "standard" mohou soutěžící postavit robota z čeho chtějí, ve variantě "stavebnice" soutěží roboti postavení z vybrané stavebnice. Podobná je kategorie TOY CLEANUP. Úkolem robota je uklidit hračky rozházené po pokoji. Soutěž se pořádá ve variantě „Beginner“, kde soutěží roboti řízení člověkem pomocí dálkového ovládání a „Advanced“, kde jsou roboti autonomní, tedy rozhodují se sami a člověk je nijak neovládá.

Další soutěže

FREE STYLE - Soutěž otevřená všem nadšencům. Máte výtvor, který se alespoň vzdáleně týká robotiky? Pak je tato kategorie přesně pro Vás.

KETCHUP HOUSE - Dvojice robotů soupeří ve skladu, kdo bude mít na konci zápasu více plechovek s kečupem. Ve skladu je až 12 plechovek kečupu a orientaci robotům usnadňují čáry na podlaze. Který z robotů si doveze víc plechovek na svou domovskou čáru?

LINE FOLLOWER - Roboti mají za úkol co nejrychleji sledovat černou čáru. Na dráze však mohou být různé překážky – rozdvojení a spojení tratě, předměty na trati a také přerušení trati. Uspět může jen ten, komu se povede zdolat všechny překážky.

MINI SUMO - Úkolem robota je vytlačit protivníka z ringu. Robot, který zůstane v ringu déle, vyhrává. Tato soutěž je letos určena pro roboty postavené ze stavebnice – celý robot je postaven výhradně ze součástek, které jsou obsaženy ve vybrané sadě.

PUCK COLLECT - Jeden robot sbírá modré, druhý červené puky. Jejich úkolem je vozit je do svých startovních oblastí v rozích hřiště.

ROADSIDE ASSISTANCE - Havárii na silnici je potřeba odstranit, místo řádně označit a náklad naložit na náhradní vozidlo. Kterému z robotů se podaří lépe zvládnout tuto nepříjemnou situaci? 

Detailní pravidla najdete zde: https://robotickyden.cz/2024/souteze/pravidla/

"Roboty beru jako životné. I to, co sestavím z deseti součástek, má svoji duši", usmívá se organizátor Robotického dne, David Obdržálek z MFF Univerzity Karlovy. 

Zdroj: https://robotickyden.cz/2024/pro-verejnost/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail