Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Elektrárna i na vrcholovém razítku vrchu Milá

Na dohled od vrchu Milá v Českém středohoří vyrábí elektřinu jedna z velkých českých uhelných elektráren – Elektrárna Počerady. Příroda i průmyslový komplex jdou docela dobře dohromady a staly se dokonce společným turistickým cílem. Na exkurze do elektrárny vyrážejí každoročně stovky zájemců, stejně jako do okolních kopců stovky milovníků přírodních krás. A co mají dále společného? Je to nejen touha poznávat vše nové, zajímavé a krásné, ale od letošních Velikonoc i nové vrcholové razítko pro ty, kteří zdolají vrch Milá. Nedaleká elektrárna je totiž i motivem razítka, které turisté najdou ve schránce nahoře na kopci a mohou si ho otisknout do svých výletních deníčků.

Fotogalerie (5)
Jiří Hes se „svým“ vrcholovým razítkem, v pozadí Elektrárna Počerady

Elektrárnu si za motiv razítka vybral právník Jiří Hes, který má jako zaměstnanec Skupiny ČEZ v Elektrárně Počerady svou kancelář. Na radu kamaráda před časem sponzorsky podpořil aktivity občanského sdružení Vrcholová razítka a získal tak právo vybrat si vrchol pro jeho umístění i možnost účastnit se návrhu podoby razítka.

Procesí s novou schránkou

V sobotu před letošním velikonočním pondělím vystoupali na Milou spolu s Jiřím Hesem členové spolku Vrcholová razítka, jeho kamarádi i kolegové, s nimiž se Jiří účastní různých aktivit spojených s ochranou přírody a krajiny. Kromě přátel a známých se do pelotonu zapojil i tříčlenný štáb České televize. Procesí tří desítek osob různého věku (nejmladší turistkou byla devítiměsíční Laura spokojeně si hovící v sedačce zavěšené na hrudníku tatínka) dokonale zaskočilo skupinku německých turistů, kteří se z vrcholu Milé rozhlíželi po krajině nebo si pololeže fotografovali pole žlutě rozkvetlých petrklíčů. Co si asi mysleli při pohledu na veselou společnost nesoucí na zelených polních nosítkách černou schránku připevněnou na dlouhé kovové tyči a kladivo? Záhy ale pochopili. Ještě rychleji to došlo členům české skupiny, kteří po spatření čerstvě zatlučené schránky ihned radostně sahali do batohů či kapes pro své turistické deníky.

 

Na Milé je milo a je z ní i milý pohled na elektrárnu

Skalnatý čedičový vrch Milá z části kryje les a na nevelké ploše se zde prostírá také maloplošné chráněné území přírodní rezervace Milá s výskytem teplomilné skalní a stepní flóry, kde roste například chráněný hlaváček jarní. I když vrch nepaří k nejvyšším, je z něj okolní krajina jako na dlani, včetně celkového pohledu na Elektrárnu Počerady.

 

„Proto je elektrárna na razítku, přece jen už se stala typickou součástí zdejší krajiny,“ vysvětluje Jiří Hes, lokální patriot z Loun. Jeho slova potvrdila i Hana Benešová, předsedkyně spolku Vrcholová razítka: „Je to tak, dnešní doba je jiná a při pohledu z kopců, hor a rozhleden vidíme nejen krásnou přírodou, ale i některé industriální stavby. Patří do krajiny stejně, jako v minulosti zámky nebo rozvíjející se města a obce. Jsou její nedílnou součástí. Proto nelze k volbě motivu razítka nic namítat, naopak ji podporujeme.“

A stejného názoru byli i náhodní turisté z Chomutovska, kteří si razítko do tuláckých deníčků otiskli jako první.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail