Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Lenka Heraltová si rozumí s jaderným palivem

Lenka je absolventkou zaměření Teorie a technika jaderných reaktorů na Katedře jaderných reaktorů FJFI ČVUT. V současné době pracuje v ÚJV Řež a na Katedře jaderných reaktorů studuje doktorské studium. K tomu také směřovala naše první otázka.

Fotogalerie (1)
Lenka Heraltová je u reaktoru jako doma

Čeho se týká vaše doktorská práce?
Studuji střední část jaderného palivového cyklu, konkrétně pracuji na návrhu palivového souboru pro šestiletý palivový cyklus reaktoru VVER-440. To znamená pro typ reaktoru, který pracuje v Jaderné elektrárně Dukovany. Běžné palivo vydrží v reaktoru 4 roky, pak se musí nahradit čerstvým. Dukovany vylepšují parametry paliva, postupně najíždějí na pětiletý palivový cyklus. My v Řeži pracujeme na dalších prodloužených palivových vsázkách, které by znamenaly další velký ekonomický přínos a úsporu paliva.

Čím dalším se zabýváte v ÚJV Řež?
V ÚJV pracuji v oddělení Experimentální reaktorové fyziky a zabývám se gama spektrometrickým měřením ozářených palivových proutků. Většinu času však trávím na katedře jaderných reaktorů, kde jsem také zaměstnána. Zabývám se směsným uran-plutoniovým palivem a pracuji s několika výpočetními kódy, které se používají pro výpočty palivových vsázek. Také pracuji jako dozimetrista-mechanik na školním reaktoru VR-1 „Vrabec“.

Tiskem proběhla spekulace, že ruská společnost TVEL hodlá v ČR postavit zařízení na výrobu jaderného paliva. Myslíte si, že takové zařízení představuje pro obyvatele bezpečnostní riziko?
Dosud publikované informace o záměrech společnosti TVEL byly dost neurčité. Jsem ale přesvědčena, že i kdyby se uskutečnily, není se čeho obávat. Čerstvé jaderné palivo je totiž méně radioaktivní než ruda, ze které byl získán uran. Samozřejmě, určité riziko se objevuje u každé lidské činnosti a jaderný průmysl není výjimkou. Ale každý takový závod je přísně sledován a musí splňovat řadu podmínek, které plynou přímo z legislativy.

Máte za sebou zkušenosti se studiem i praxí ve výzkumu. Jaké jsou vaše postřehy z těchto dvou různých prostředí?
Po nástupu do práce zjistíte, že ve škole jste se sice naučili dost, ale pořád to nestačí. Znalosti se neustále prohlubují a získáváte větší zkušenosti, seznamujete se s novými programy i metodami.

Často se mluví o tom, že školy, zejména technického zaměření, nedokáží studenty dostatečně připravit na praxi. Velký důraz dávají na memorování teoretických znalostí, zatímco by se měly více zaměřit na propojení s praktickým životem. Jak to vidíte vy?
Teoretické znalosti získané během studia jsou určitě velmi dobrým základem pro profesní život v daném oboru. Kritizovat obsah studia je snadné. Ale je třeba si uvědomit, že technické obory zahrnují velké množství specializací a není možné zabývat se každou problematikou do nejmenších detailů. I po absolvování vysoké školy je třeba se dále vzdělávat. Pokud jde o studium na Katedře jaderných reaktorů, myslím, že studenti mají spoustu příležitostí vyzkoušet si svoje dovednosti v praxi, především na školním reaktoru, kde se podílejí na měření i na manipulacích potřebných pro přípravu experimentů.

Jaké jsou vaše profesní plány? Neláká vás cizina?
Ráda bych zůstala v ČR, odjet dlouhodobě do zahraničí mě neláká. Vzhledem k mému zájmu o palivový cyklus by se mi líbilo pracovat v jaderné elektrárně v oddělení reaktorové fyziky. Ale do konce doktorského studia mi zbývají ještě dva roky a do té doby se může všechno změnit.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail