Studenti

Článků v rubrice: 314

Chtěl bych být operátorem jaderného reaktoru

Ještě nemají dokončenou školu, ale mají velkou šanci stát se operátory na jedné z našich dvou jaderných elektráren. Vhodný psychologický profil, ale i znalosti a motivace devíti vysokoškolských studentů oslovily náboráře Skupiny ČEZ. Ti studenty zařadili do stipendijního programu. Při dobrých výsledcích tak každý z vybraných studentů může ročně od ČEZ získat až sto tisíc korun.

Fotogalerie (2)
Devět letošních studentů, kteří se dostali do stipendijního programu ČEZ (foto archiv ČEZ)

Perfektní pozornost, skvělá paměť, odolnost proti stresu, respekt k předpisům i autoritám a samozřejmě rozsáhlé technické znalosti. To jsou jen příklady požadavků, které klade ČEZ na své operátory. I proto náročným výběrem ročně projde pouze 5 – 7 procent uchazečů o prestižní pozice ve velínech obou českých jaderných elektráren. Budoucí zaměstnance hledá ČEZ už na středních a vysokých školách. Vedle odborných stáží, brigád, témat pro bakalářský a diplomové práce pak nejlepším nabízí navíc i stipendium. „Výše stipendia se odvíjí od studovaného ročníku a studijních výsledků. V maximální výši může dosahovat téměř sto tisíc za školní rok,“ uvedl Pavel Šimák, náborový expert Skupiny ČEZ.

Právě podepsalo smlouvu devět vysokoškoláků

Jsou mezi nimi studenti z  ČVUT  Praha, VUT Brno, ZČU  Plzeň a jeden stipendista je ze STU Bratislava. Do stipendijního programu se v letošním roce dostala i dívka, studentka třetího ročníku ČVUT FJFI. Ta by v budoucnu mohla usednout do křesla blokové dozorny v temelínské elektrárně.

Nové stipendisty čekají ještě jeden až tři roky studia a následně více než dvouletá odborná speciální příprava ve společnosti ČEZ. K reálnému řízení jaderného bloku by se tak mohli dostat v letech 2022 - 2025. Jen letos ČEZ do jaderných elektráren na pozici operátora přijal 13 lidí.

Dohromady je na obou jaderných elektrárnách celkem dvě stě operátorů

Musejí mít vysokoškolské vzdělání technického směru, čistý trestní rejstřík, prověrku NBÚ, odpovídají psychologický profil, a zvládnout více než dvouletou přípravu zakončenou státní zkouškou.

Pozn.: Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílejí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail