Studenti

Článků v rubrice: 314

Den s experimentální fyzikou 2020

Den s experimentální fyzikou patří mezi populární akce pořádané Fyzikálním korespondenčním seminářem - FYKOS. Každoročně nabízí účastníkům pohled do světa fyzikálních pracovišť na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze (MFF UK). Zároveň představuje jedinečnou příležitost blíže se seznámit s tímto odvětvím fyziky.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj FYKOS)
  1. ročník Dne s experimentální fyzikou se uskutečnil v pátek 6. 11. 2020. Tato tradiční akce však proběhla letos netradičně. Kvůli pandemické situaci se konala online. Účastníci se od 16:00 mohli připojit na live stream vysílání kanálem Fykosák na YouTube. Tam je po úvodním slově čekala série poutavých přednášek z různých oblastí.

První přednášky s názvem Atmosféra jako fyzikální faktor číslo 1 pro člověka se zhostil Mgr. Michal Žák, Ph.D. z Katedry fyziky atmosféry MFF UK. Účastníkům vysvětlil základní pojmy související s touto oblastí a následně je seznámil s problémy, kterým atmosféra v současné době čelí. Potom následovalo představení dvou pracovišť MFF UK. Na příkladu vodíkového průmyslu byla RNDr. Petrem Matvijou, Ph.D. představena skupina nanomateriálů z Katedry fyziky povrchů a plazmy. Jako další byl představen experiment COMPASS, jehož pracovištěm je Evropské centrum pro jaderný výzkum - CERN. Ve své přednášce ho blíže vysvětlil Mgr. Jan Matoušek, Ph.D . Poslední přednáška byla věnována elektron-pozitronové anihilaci. Tématu, lidem známému zejména z katastrofických scénářů, se věnoval prof. Mgr. Jakub Čížek, Ph.D., který ukázal, že antihmota má i mnoho praktických aplikací.

Během přednášek mohlo více než 100 zúčastněných klást prostřednictvím online chatu libovolné otázky k přednášeným tématům. Na závěr organizátoři FYKOSu nabídli své osobní zkušenosti a dojmy ze studia na MFF UK a odpovídali na otázky online diskutujících.

Pokud jste tuto akci zmeškali, ale zaujala vás některá ze zmíněných témat, nezoufejte a navštivte YouTube kanál Fykosák, kde najdete i záznam celého přenosu. Připojujeme odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=_Jp-_eg1uAs

Těšímese na vás zase za rok!

Tým FYKOS

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail