Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání International 2021 – Let's Discover European Physics

Na akci, o které jsme psali zde https://www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/2824-fyziklani-2022, vzpomíná přímá účastnice: "Akce pod programem Erasmus+ na kterou budu rozhodně dlouho vzpomínat a která každý den něčím překvapila, probíhala ve dnech od 8. do 14. 2. 2022 v Praze a zúčastnily se jí týmy z Česka, Finska, Polska, Rumunska, Slovenska a Španělska."

Fotogalerie (3)
Účastníci Fyziklání International 2022 (zdroj Fykos)

Hned první den, kdy se všichni sjížděli na hotel, nastínil krásné podmínky, které pro nás organizátoři připravili - pohodlný hotel a spoustu dobrého jídla. Ideální prostor pro fyzikální duše (nebo vlastně nejen pro ně).

Středa

Celá akce začala zahajovacím ceremoniálem, kde jsme postupně poznali účastníky z dalších týmů a cizích zemí. Nervozita i stud opadly v okamžiku, když jsme se všichni v podobných Fykos-mikinách poznali při aktivitách zvaných "ice-breakers". Pak, když jsme se zúčastňali exkurzí podle vlastního výběru, bylo jednoduché fungovat i s lidmi, kteří normálně mluví úplně cizí řečí. Já jsem se vydala na přednášky o NMR (nukleární magnetické rezonanci) a Jak krystaly mění světlo, přičemž právě krystaly pro mě byly nejenom tématikou, ale i poutavým přednesem, velice zajímavé.

Středeční večer byl pak zlatým hřebem celého dne. Každá země připravila ochutnávku svých typických pokrmů. Nezůstali jsme jen u jídla, nakonec jsme společně sdíleli i hudbu a tance jednotlivých zemí. V tomto večeru vzniklo asi nejvíc přátelství za celou akci.  Poznávat další kultury bylo zajímavé a velice "chutné"!

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsme všichni ocenili čas v autobuse na dospání podařeného večera. S novou energií jsme se pak vrhli do zkoumání všech zákoutí iQLANDIA v Liberci. Objevili jsme úžasné hřiště se spoustou skrytých pokladů a vše završili ,,Big science show“, která sice byla více show než science, ale přesto jsme si ji užili. Pak už přišel jen smutný návrat do Prahy a Euroquiz, při kterém jsme, sice téměř usínající, dokázali ve smíšených nadnárodních týmech pár otázek zodpovědět.

Fyziklání

A konečně nastal ten velký den, okolo kterého se to vlastně celé točilo. Fyziklání offline jsem se do téhle doby nezúčastnila, takže nemohu srovnávat s předešlými lety. Ale jestli jsem měla nějaká očekávání, Fyziklání je ve všech směrech předčilo. Velké prostory v letňanské hale, vynikající bagety a celková atmosféra soutěže, to jsou věci, které stojí za to zažít na vlastní kůži. Samozřejmě bylo tu pár překvapení: velikost stolů, nutící k bližšímu seznámení s ostatními členy týmu, neuzavíratelné lahve, vyvolávající při každém pádu a rozlití vlnu potlesku, pár úloh, které jsme nepochopili ani později s řešením v ruce. Ale i přesto přese všechno, nebo možná právě proto, bylo Fyziklání příjemnou výzvou plnou srandy a žhavení mozkových závitů, kterého se rozhodně příští rok hodlám zúčastnit znovu.

Sobota a v neděle

O víkendu jsme v národních týmech prezentovali vědu naší země a podle skupinek jsme tvořili i prezentace o exkurzích ze středy. Také jsme prošli centrum Prahy. Jsem ráda, že máme hezké město, kterým se můžeme vytáhnout a předvést. Oba dny jsme pak zakončovali v divokých bitvách deskových her. Loučení bylo mnohem smutnější, než by se čekalo po pouhé týdenní známosti. I probdělá noc a vyprovození všech zahraničních týmů na všechny možné autobusy, letadla i vlaky ani trochu nepomohlo k vyrovnání s tím, že tento týden opravdu už skončil. Guys, I miss you.

Nikdy dříve jsem podobnou akci nezažila, ale na tuhle budu rozhodně dlouho vzpomínat. Počáteční obavy a strachy mi zpětně připadají naprosto nepochopitelné. Dozvěděla jsem se hromady zajímavých informací, potkala ohromně inspirující lidi a probudila v sobě zájem o naše evropské sousedy. Jsem velice vděčná, že jsem se něčeho takového mohla zúčastnit a "božácky" jsem si to užila. Díky orgové.

Eliška Koudelková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail