Studenti

Článků v rubrice: 315

Fyziklání International 2021 – Let's Discover European Physics

Na akci, o které jsme psali zde https://www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/2824-fyziklani-2022, vzpomíná přímá účastnice: "Akce pod programem Erasmus+ na kterou budu rozhodně dlouho vzpomínat a která každý den něčím překvapila, probíhala ve dnech od 8. do 14. 2. 2022 v Praze a zúčastnily se jí týmy z Česka, Finska, Polska, Rumunska, Slovenska a Španělska."

Fotogalerie (3)
Účastníci Fyziklání International 2022 (zdroj Fykos)

Hned první den, kdy se všichni sjížděli na hotel, nastínil krásné podmínky, které pro nás organizátoři připravili - pohodlný hotel a spoustu dobrého jídla. Ideální prostor pro fyzikální duše (nebo vlastně nejen pro ně).

Středa

Celá akce začala zahajovacím ceremoniálem, kde jsme postupně poznali účastníky z dalších týmů a cizích zemí. Nervozita i stud opadly v okamžiku, když jsme se všichni v podobných Fykos-mikinách poznali při aktivitách zvaných "ice-breakers". Pak, když jsme se zúčastňali exkurzí podle vlastního výběru, bylo jednoduché fungovat i s lidmi, kteří normálně mluví úplně cizí řečí. Já jsem se vydala na přednášky o NMR (nukleární magnetické rezonanci) a Jak krystaly mění světlo, přičemž právě krystaly pro mě byly nejenom tématikou, ale i poutavým přednesem, velice zajímavé.

Středeční večer byl pak zlatým hřebem celého dne. Každá země připravila ochutnávku svých typických pokrmů. Nezůstali jsme jen u jídla, nakonec jsme společně sdíleli i hudbu a tance jednotlivých zemí. V tomto večeru vzniklo asi nejvíc přátelství za celou akci.  Poznávat další kultury bylo zajímavé a velice "chutné"!

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsme všichni ocenili čas v autobuse na dospání podařeného večera. S novou energií jsme se pak vrhli do zkoumání všech zákoutí iQLANDIA v Liberci. Objevili jsme úžasné hřiště se spoustou skrytých pokladů a vše završili ,,Big science show“, která sice byla více show než science, ale přesto jsme si ji užili. Pak už přišel jen smutný návrat do Prahy a Euroquiz, při kterém jsme, sice téměř usínající, dokázali ve smíšených nadnárodních týmech pár otázek zodpovědět.

Fyziklání

A konečně nastal ten velký den, okolo kterého se to vlastně celé točilo. Fyziklání offline jsem se do téhle doby nezúčastnila, takže nemohu srovnávat s předešlými lety. Ale jestli jsem měla nějaká očekávání, Fyziklání je ve všech směrech předčilo. Velké prostory v letňanské hale, vynikající bagety a celková atmosféra soutěže, to jsou věci, které stojí za to zažít na vlastní kůži. Samozřejmě bylo tu pár překvapení: velikost stolů, nutící k bližšímu seznámení s ostatními členy týmu, neuzavíratelné lahve, vyvolávající při každém pádu a rozlití vlnu potlesku, pár úloh, které jsme nepochopili ani později s řešením v ruce. Ale i přesto přese všechno, nebo možná právě proto, bylo Fyziklání příjemnou výzvou plnou srandy a žhavení mozkových závitů, kterého se rozhodně příští rok hodlám zúčastnit znovu.

Sobota a v neděle

O víkendu jsme v národních týmech prezentovali vědu naší země a podle skupinek jsme tvořili i prezentace o exkurzích ze středy. Také jsme prošli centrum Prahy. Jsem ráda, že máme hezké město, kterým se můžeme vytáhnout a předvést. Oba dny jsme pak zakončovali v divokých bitvách deskových her. Loučení bylo mnohem smutnější, než by se čekalo po pouhé týdenní známosti. I probdělá noc a vyprovození všech zahraničních týmů na všechny možné autobusy, letadla i vlaky ani trochu nepomohlo k vyrovnání s tím, že tento týden opravdu už skončil. Guys, I miss you.

Nikdy dříve jsem podobnou akci nezažila, ale na tuhle budu rozhodně dlouho vzpomínat. Počáteční obavy a strachy mi zpětně připadají naprosto nepochopitelné. Dozvěděla jsem se hromady zajímavých informací, potkala ohromně inspirující lidi a probudila v sobě zájem o naše evropské sousedy. Jsem velice vděčná, že jsem se něčeho takového mohla zúčastnit a "božácky" jsem si to užila. Díky orgové.

Eliška Koudelková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail