Studenti

Článků v rubrice: 314

Soustředění FYKOS očima účastníka

Od 22. do 30. dubna se ve Frýdštejně, vesničce nedaleko Jablonce nad Nisou, konalo jarní soustředění FYKOSu, které bylo tentokrát s vesmírnou tématikou. Tradičně nechyběl program odborný, ani legendový. (FYKOS znamená dvě věci - je to jednak soutěž pro středoškolské studenty, resp. FYzikální KOrespondenční Seminář, a jednak souhrnný název pro skupinu vysokoškolských studentů, která organizuje tento seminář, ale i mnoho dalších akcí zaměřených na vzdělávání středoškoláků ve fyzice.) 

Fotogalerie (3)
FYKOSí soustředění, jaro 2023 (foto FYKOS)

Na úvod si pro nás letos organizátoři připravili matematické přednášky několika úrovní – od funkcí, přes derivace až po Lebesgueův integrál, které nám poskytly nezbytný aparát pro absolvování dalších, převážně fyzikálních přednášek. Rozhodně bylo z čeho vybírat, čekaly na nás přednášky nejrůznějších témat a obtížností snad ze všech možných oblastí fyziky – od ryze teoretických přednášek například o diferenciální geometrii či kvantové teorii pole, přes populárnější témata jako třeba krystaly a výbušniny, až po přednášky, které by mnozí na fyzikálním soustředění nečekali, například o kávě. Velmi zajímavá byla též přednáška zvaného hosta, pana doktora Ryabova, o logaritmech a logaritmických stupnicích. 

Nejen fyzikou a matematikou se baví student na soustředění 

Odbornou část doplňovalo velké množství her, jimiž se vinula linka vesmírné legendy. Sestrojovali jsme vlastní rakety, kradli tajné plánky, sváděli mezigalaktické souboje… Ke konci soustředění jsme se dostali do sporu s civilizací blobů, s nimiž jsme nakonec museli v úplném závěru soustředění svést souboj o holý život. Ten jsme naštěstí vyhráli, a tak nezbývalo než vše náležitě oslavit a vydat se zpět domů. 

Soustředění jako vždy nezklamalo – bylo to opět devět dní nabitých vědomostmi a zábavou, to vše v prostředí lidí s podobnými zájmy a na stejné vlně. 

Lukáš Linhart, účastník

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail