Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Základy prvního reaktoru s uzavřeným palivovým cyklem jsou hotové

Rychlý reaktor BREST-300 má od 22. listopadu 2021 hotovou základovou desku reaktorové budovy. Elektrárna se stane průlomem v celosvětové jaderné energetice díky recyklaci jaderného paliva a uzavřenému palivovému cyklu. (O reaktoru BREST-300 jsme podrobně psali v článku zde)

Základovou desku jaderného ostrova tvoří devět bloků a její celkový rozměr je 90 m × 82 m s tloušťkou 2,5 m. Během prací bylo spotřebováno téměř 19 tisíc kubíků betonu a 4,3 tisíce tun betonářské oceli, což by stačilo na stavbu dvou osmipatrových bytových domů. Uvedl to Ioann Averjanov, ředitel samostatné divize koncernu Titan-2 v Seversku.Titan-2 je generálním dodavatelem stavebních prací elektrárny s reaktorem BREST-300, která se staví v Seversku v podniku SCHK (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom). 

Podle Alexandra Guseva, náměstka generálního ředitele SCHK, má základová deska pro reaktor BREST-300 výrazně vyšší pevnost než v případě klasických reaktorů. Samotnému betonování předcházel výzkum, při kterém byly velmi detailně studovány parametry betonu určující dosažení požadované kvality. V květnu 2021 před začátkem betonování skutečné základové desky byl vytvořen její model, na kterém odborníci testovali kvalitu spojů mezi jednotlivými bloky. Základová deska se z pohledu projektu nachází na úrovni -6,4 m. Nyní stavební dělníci začínají stavět obvodové stěny. 

Výhody reaktoru na rychlých neutronech 

Výstavba reaktoru byla zahájena betonáží základové desky jaderného ostrova 8. června 2021. Reaktor bude mít výkon 300 MW a k chlazení primárního okruhu použije namísto běžně používané vody tekuté olovo. Díky rychlým neutronům dokáže ve velké míře využívat uran 238 tím, že jej přeměňuje na plutonium 239, které může sloužit jako palivo pro další jaderné reaktory. Na rozdíl od tlakovodních reaktorů navíc dokáže „spalovat“ prvky s velmi dlouhými poločasy rozpadu a přeměnit je na jiné, čímž sníží objem radioaktivních odpadů a zkrátí dobu nutnou pro jejich ukládání z desítek tisíc let na několik stovek let. 

(O uzavřeném palivovém cyklu jsme psali zde a zde.)

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Součástí Rosatom jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování. Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci staví Rosatom 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. Do portfolia exportních zakázek patří 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail